"En katstrof för musiken i Älvsbyn"

Musikskolan i Älvsbyn läggs ner. Det  beslutet fattade kommunstyrelsen i Älvsbyn igår. Det innebär att från och med nästa läsår är Älvsbyn och Överkalix de enda kommuner i länet som inte erbjuder grundskoleeleverna någon kommunal musikskoleundervisning.

Orsaken är Älvsbyns kommuns nya stora sparkrav på totalt nio miljoner inför nästa år och Gunnar Ullberg, lärare i träblås på musikskolan, är självklart besviken idag när skolan nåtts av beskedet:

- Vi ser det som en katastrof för musiken i Älvsbyn, för våra elever och för skolan i stort kommer det att få stora konsekvenser.

Genom att lägga ner musikskolans verksamhet räknar Älvsbypolitikerna med att spara 1,2 miljoner årligen, enligt kommunstyrelsens vice ordförande, socialdemokraten Erika Sundström. Det är i dagsläget 3,5 lärartjänster som finns inom musikskoleverksamheten och läraren Gunnar Ullberg säger att han räknar med att han och hans kollegor kommer att söka sig till nya jobb utanför Älvsbyns kommun.

Det kommer betyda att Älvsbyns unika ungdomsstorband också läggs ner, samt också den stora och lilla blåsorkestern och stråkensemblen.

- Antagligen direkt, på grund av att vi inte har några ledare som kan ta hand om de här ensemblena, konstaterar Gunnar Ullberg.

Idag har musikskolan undervisning till grundskolans elever från årskurs tre och uppåt. Undervisningen kostar 250 kronor per termin för eleverna och det är 250 elever i Älvsbyn som deltar i musikundervisningen, vilket motsvarar nästan 30 procent av grundskoleeleverna i de åldrarna.

Det slutgiltiga beslutet tas på kommunfullmäktige 15 juni, men Gunnar Ullberg har svårt att tro att beslutet då kommer att ändras.

-  Våra vibbar är dåliga inför det här kommunfullmäktigebeslutet, men vi ska försöka bilda opinion här och hoppas vi får hjälp av föräldrar och elever, säger Gunnar Ullberg.

Anna Torgnysdotter, SR Norrbotten
anna.torgnysdotter@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista