Det ska bli fler samiska företagare

I går invigdes Ávki, ett centrum för samisk näringslivsutveckling i Gällivare. Tanken är att de samiska näringarna  ska stödjas i sin företagsutveckling för att lyftas upp i samhället.

–Det viktiga är att den samiska biten också är en del av det svenska samhället, säger Bertil Pittsa som är ordförande i Unna Cerus sameby.

Det är de fyra samebyarna inom Gällivare kommun tillsammans med länsstyrelsen, landstinget, och kommunen som står bakom projektet med bidrag från EU

De samiska näringarna som slöjd, media, renskötsel, jakt, fiske, naturvård och turism betraktas som en basnäring. Målet är att mer än fördubbla antalet samiska företagare.

–De samiska näringarna sysselsätter ungefär 100 årsarbetare i kommunen. Projektets målsättning är att det ska öka till 250, målet ska vara nått år 2012. Det ska bli bättre lönsamhet för de samiska näringarna och många utövare ska få en breddad näringsbas. Vi kommer även att jobba med en viss del jämställdhet och lyfta kvinnors och yngre personers företagande, säger Mattias Berglund projektledare.

Är det någon särkskild bransch som ska lyftas mer än andra?

–Turismen är ju på frammarsch och också viktig. Det är en stor näring och en av basnäringarna här i kommunen, säger han.

Efterfrågan är stor efter samisk kultur och turism. Där finns stora behov att fylla.

–Det har visat sig att det kan var lite svårt att marknadsföra den produkten för att vi inte har tillräckligt med företag i Norrbotten som kan leverera samisk kulturturism. Det finns ett stort utrymme som behöver fyllas, menar Bernt Wennström från kommunens utvecklingsenhet.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista