Hökmark försvarar svenska modellen

Moderaternas förstanamn i valet till Europaparlamentet, Gunnar Hökmark, försvarade den svenska modellen med kollektivavtal i Ekots utfrågning idag. Gunnar Hökmark kallar LO:s kritik efter den så kallade Lavaldomen för skrämselprogaganda.

– Verkligheten är att löneutvecklingen i Sverige har gått snabbare uppåt efter att länder som Estland, Lettland och Litauen kom med. Den har inte pressats ned utan den har gått uppåt.

– Så skrämselpropaganda är som så ofta skrämselpropaganda och djupt ovärdig, säger Gunnar Hökmark.

Gunnar Hökmark menar att LO:s kritik efter den så kallade Lavaldomen i EU:s domstol är överdriven, att de svenska kollektivavtalen inte alls är hotade.

Domen säger att svenska fackföreningar nu bara kan kräva att arbetare från andra länder får lika rättigheter vad gäller lön och semester men inte för till exempel försäkringar.

Och när det gäller klimatet som ju moderaterna lyfter fram i EU-valet håller inte Gunnar Hökmark med Svenska Naturskyddsföreningen när de i sin granskning pekade ut honom som minst klimatvänlige bland de svenska parlamentarikerna.

– De tycker det, de gör den bedömningen. Jag tror att man ibland hamnar i skillnaden mellan resultat och tyckande. Jag har varit mycket mån om att få kemikaliedirektivet på plats. Det hade kunnat falla och det hade kunnat leda till att vi inte hade haft någon kemikalielagstiftning. Jag tycker att det är bättre att vi har världens tuffaste kemikalielagstiftning på plats än att vi hade sett det falla ihop.

Gunnar Hökmark tycker också att EU-medborgare ska kunna resa fritt inom EU och få vård.

–Därför att om du är sjuk och behöver vård och det finns vård tillgänglig så finns det ingen som helst anledning att någon annan ska neka dig rätten att så snabbt som möjligt få den bästa tillgängliga vård som finns. Varje operation kostar pengar, men om du får den operationen nu så kostar den inte mindre än att du får den sedan.

Så Tyskland skickar bara fakturan till svenska landstinget då?

– Exakt. Men inte mer än det hade kostat det svenska landstinget i vilket fall som helst, säger Gunnar Hökmark.

Camilla Kvartoft
camilla.kvartoft@sr.se

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista