Fjällforskning ändrar inriktning

Forskningsprogrammet Fjällmistra som forskar om fjällens naturresurser byter inriktning. Från att under flera år ha haft tyngdpunkten lagd på ekologisk forskning ska man nu istället koncentrera sig frågor om vem som ska ha inflytande och påverka de gemensamma fjällresurserna.
En av anledningarna till att forskningsprojektet Fjällmistra lägger om sin inriktning är de synpunkter som i samband med ett tvådagarsmöte kom in från ett 40-tal personer som bor och verkar i fjällen. Fjällmistra sätter nu fokus på fyra områden - rennäring, upplåtelseformer för jakt och fiske, rovdjursförvaltning, samt konflikter mellan skyddade områden och turism. Resultaten från de första åren forskningsprojektet varit igång kan nu användas när andra fasen inleds. - Vi har rätt mycket på fötterna när det gäller jakt- och fiskeförvaltningen. Vi har kommit ganska långt när det gäller beskattningen av vilt och fisk, säger Tomas Willebrand. Han vill dock inte att det dras för stora växlar på forskarnas resultat när det gäller kontroversiella frågor som till exempel upplåtelsen för jakt och fiske i fjällen. - Finns ibland förhoppningen att forskningen ska visa vem som har rätt i sådana här frågor, men så är det sällan. Det vi kan göra är att på ett bättre sätt tydligt visa vem som är vinnare och förlorare om man gör på det ena eller andra sättet, säger Tomas Willebrand. Forskningsprojektet Fjällmistra har varit igång sedan år 2000. Under de tre första åren ägnades största delen åt ekologisk forskning. Nu ändras dock fokus till ekonomi, statskunskap och lokalt inflytande
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".