EU:s metod för utveckling har kommit hit

Det har funnits i stora delar av Sverige och i resten Europa under flera år, men först nu börjar det hända saker även här i norr. Det handlar om EU:s arbetsmetod för att utveckla landsbygden. Metoden kallas Leader och genomförs områdesvis.

Igår kväll var det information till intresserade om Leaderområdet Mare Boreale vid Norrbottenskusten. Mare Boreale betyder Nordanvindens hav. Här ska kustkommunerna Haparanda, Kalix, Luleå, Piteå och Skellefteå ingå, och programmet ska komma i gång efter sommaren.

–Nu har jag bara jobbat några veckor, men jag har mött så otroligt många människor som har så mycket idéer och verkligen har kraften och vill utveckla området, och det är jätteroligt, säger projektledaren Tina Nilsson.

Idéer som finns hos boende och ideella föreningar på landsbygden ska kunna förverkligas genom att man kan söka pengar från den Leaderförening som bildats för området och enligt Tina Nilsson finns det redan ett intresse.

–Det är utveckling av hamnar, att göra dem lite mer tillgängliga för besökare. Det handlar lite om att skapa mötesplatser för de boende och de besökande. Lite varierande typer av projekt, säger hon.

Leader ingår i det svenska landsbygdsprogrammet, som får hälften av pengarna från EU.

Programperioden förnyades 2007 och sedan dess kan även norra Sverige vara med. I Norrbotten finns fyra områden på gång. Förutom Mare Boreale är det Leader Polaris i bland annat Gällivare och Jokkmokk, Spira fyrkanten för fyrkantskommunerna och Leader Tornedalen.

Leaderföreningarnas styrelser har medlemmar från både näringsliv, kommuner och ideella föreningar.

Sara Sällström, SR Norrbotten
sara.sallstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista