fallet Carolin

Mordrättegången inleds idag

Den 19: e mars dömdes en 51- årig man från Gällivare till livstids fängelse för mord på Carolin Stenvall. Mannen har erkänt att han vållat hennes död, men förnekar mord. 51-åringen har överklagat tingsrättsdomen och vill att det prövas om rättsläkarens slutsats, att Carolin Stenvall var vid liv när hon sköts, var rätt. 

I dag inleds hovrättsförhandlingarna i Luleå.

Utredningen kring vad som hände Carolin Stenvall är den största polisiära utredningen i modern tid för polisen i länet. Genombrottet kom när en man i 50-årsåldern greps i mitten av oktober. Då hade Carolin Stenvall varit försvunnen sedan den 12 september. Mannen erkände sedan att han dödat den 29-åriga kvinnan genom en olyckshändelse på rastplatsen Stenbron.

Vid tingsrättsförhandlingen gjordes flera förhör med vittnen som var påkallade av åklagarsidan för att bevisa vad 51-åringen gjort i samband med händelsen. Flera förhör gjordes också med 51-åringen där han ofta gav undvikande svar om vad som hade hänt, ofta minns han inte. Två veckor efter att rättegången avslutats meddelades domen, livstids fängelse för mord. 

Tingsrättens dom har överklagats och en ny förhandling ska nu göras i Hovrätten. Men vid förhandlingarna väntas inte något nytt komma fram.

De flesta av de förhör som gjordes i tingrätten spelas upp. Bland annat alla förhör som gjordes med 51-åringen.

Två nya förhör kommer att göras, ett med den kvinna som tillsammans med sin man upptäckte blockfläcken vid 58:an. I tingsrätten förhördes bara mannen. Ett förhör kommer också att göras med den expert på Rättmedicinalverket som utredde om rättsläkarens slutsats i tingsrätten, att Carolin Stenvall var vid liv när hon sköts, var rätt. 

I övrigt väntas inte något nytt.

När det gäller om den dömde 51-åringen ska komma med någon ytterligare information kring vad som hände anses det i så fall som anmärkningsvärt.

Försvarsadvokaten Leif Silbersky ville ju ha ett helt nytt förhör, vilket han fick avslag på. Han hade kunnat få ställa kompletterade frågor efter uppspelningen av de tidigare förhören, men det har han tackat nej till. Vid den här förhandlingen ska 51-åringen via sin nya advokat Leif Silbersky försöka få Hovrätten att gå på deras linje, att Carolin Stenvall var hjärndöd när han sköt henne.

Idag inleds förhandlingen i Luleå och om inget speciellt händer avslutas den på onsdag eftermiddag.

Eleonor Norgren
eleonor.norgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista