LKAB avvaktar Kinas avtal

Överenskommelsen om ett nytt järnmalmspris mellan gruvkoncernen Rio Tinto och den japanska ståltillverkaren Nippon Steel innebär att priset på järnmalm sänks med en tredjedel. Det nya avtalet kommer att bli vägledande för LKAB:s priser på järnmalm.

- Nu ska det följas av ett antal tillkommande avtal mellan de stora järnmalmsproducenterna och de stora stålverken. På det sättet etableras ett riktpris för året, säger Lars-Erik Aaro tillförordnad vd vid LKAB.

Nu kommer LKAB att avvakta det som händer. Eftersom det nu vägledande järnmalmspriset är satt för fines, alltså järnsand, så förväntar sig bolaget som producerar pellets, att få en så kallad pelletspremie alltså ett högre pris för sina produkter.

- Procenttalet kommer att bli annorlunda så är det ju. Men det här kommer att vara riktmedlet, säger Lars-Erik Aaro.

LKAB väntar på att Kina sluter sina avtal eftersom de har hälften av all järnmalm som transporteras till havs.

Lars-Erik Aaro tror inte att produktionen kan öka som en direkt följd av sänkta priser men hyser ändå förhoppningar om en ökad efterfrågan på järnmalm och att LKAB:s järnmalm kan vara konkurrenskraftig.

- Det som är det viktiga med att man sätter ett riktpris för vad järnmalm får kosta 2009 är att ett frågetecken försvinner. Det finns folk som sitter och funderar över vad stål ska kosta om man inte vet vad råvaran kostar. När den osäkerheten försvinner så tror jag också att volymerna kommer tillbaka på ett annat sätt, säger Lars-Erik Aaro.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista