Jojken intar hårdrocksfestival

Nu ska jojken inta Sveriges största musikfestival,  Sweden Rock Festival. Det är Yana Mangi från Tuolpukka i Kiruna som med samiskinspirerad hårdrock ska ge festivalbesökarna en annorlunda hårdrocksupplevelse.

- Att ställa sig på scen under Sweden Rock tror jag pirrar för alla människor. Det ska bli väldigt, väldigt, roligt, säger Yana Mangi

Festivalen äger rum i Sölvesborg och är i praktiken utsåld,  vilket innebär cirka 35 00 besökare. Yana Mangi är i gott sällskap bland festivalens attraktioner. Världsberömda 80-tals ikonerna ZZ-Top och Twisted Sisters är andra band som kommer att uppträda på festivalen.

Yana Mangi har vid ett flertal tillfällen uppträtt för det svenska kungahuset och spelat i mer än 25 olika länder. Senast uppträdde hon i New York men trots det så rankar hon spelningen på Sweden Rock som kanske det största under hennes 20-åriga karriär som musikartist.

- Det här är för mig ett stort steg för mig, säger hon.  Jojken och hårdrock passar bra att blanda, vi får se hur det tas emot av publiken och det ska bli kul att se om jag kan få hårdrockspubliken att jojka med.

Förutom festivalspelningen är Yana Mangi också aktuell med en ny skiva. Till hjälp har hon haft gamle Europe-gitaristen Key Marcello som producent.

- Key Marcello har lyckats göra mina låtar så att de passar till Sweden Rock" säger Yana Mangi.

David Zimmer, SR Norrbotten
david.zimmer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista