Ohälsa ökar risken för cancer

Högt blodsocker och övervikt ökar risken för cancer. Det visar en avhandling som idrottspedagogen och dietisten Tanja Stock ska försvara vid Umeå universitet 5 juni. I avhandlingen presenteras den största studien hittills av faktorer i det metabola syndromet och risk för tjock-/ändtarmscancer. I studien har mer än en halv miljon män och kvinnor i Sverige, Norge och Österrike studerats.

Tanja Stocks forskning visar att sambandet mellan blodsocker och total cancerrisk är tydligare bland kvinnor än bland män, men sambandet är tydligt även bland män när prostatacancer inte räknas in.

Högt blodsocker ökar risken för cancer generellt, och flera faktorer i det metabola syndromet såsom övervikt, högt blodtryck och höga blodfetter ökar risken för tjock- och ändtarmscancer.

Män med övervikt, högt blodtryck eller med höga nivåer av blodfetter har en klart ökad risk, och bland kvinnor är övervikt den starkaste riskfaktorn. Blodsocker och kolesterol är inte signifikant kopplade till risk för denna cancerform.

Högt blodsocker är en riskfaktor för alla typer av cancer. Sambandet är starkast vad gäller cancer i bukspottskörtel, lever, gallblåsa och urinblåsa.

Studierna visar att det metabola syndromet, dvs en kombination av övervikt, högt blodsocker, högt blodtryck och höga blodfetter, ökar risken för många cancerformer.

I västländer är cancer den näst vanligaste dödsorsaken efter hjärt-/ kärlsjukdomar. I Sverige är prostatacancer den vanligaste cancerformen bland män, bröstcancer är vanligast bland kvinnor och tjock- och ändtarmscancer utgör tillsammans den tredje vanligaste cancerformen.

Tanja Stock är född och uppvusen i Gällivare, men har studerat vid Umeå universitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista