Svenskt militärflyg kränkte finska gränsen

Finska myndigheter undersöker en gränskränkning som inträffade i Torneå i tisdags. Gränsbevakningsväsendet misstänker att ett svenskt militärflygplan från F21 olovligen flög över på den finska sidan.

- Det är allvarligt att vi inte har koll på var vi är någonstans. Men det ska utredningen utvisa. I det här fallet så förmodar jag att det var den finska luftfartsmyndigheten som hade sett att det var ett svenskt flygplan som hade varit för nära gränsen, säger Mats Hakkarainen som är flygchef på F21.

Det är första gången sedan år 2000 som ett flygplan från F21 oplanerat hamnar på fel sida av gränsen. Men helt klart är det alltså inte vad som gick snett under flygövningen. Händelsen ska utredas av försvaret.

Piloten flög ett skolflygplan av typen SK 60, och har berättat att det hamnade ovanför molnen. Där missbedömde piloten sitt läge, säger Mats Hakkarainen.

- Det är ju lättare att missbedöma sitt läge då än om det är vackert väder.

Även för andra flygflottiljer är det ovanligt med gränskränkningar. Under 2000-talet har plan från F17 i Blekinge och F7 i Skaraborg hamnat fel över Åland. Det skedde 2007.

För F21:s del är Mats Hakkarainen glad över att ha fått prata om händelsen med piloten.

- För att vi ska lära oss någonting och bli bättre på det här så vill vi att alla de som bedriver flygverksamhet är öppna med och säger vad de gör för misstag, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista