Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat igår kl 17.16)

Gruvproblem kan lösas

Publicerat fredag 29 maj 2009 kl 07.52

Tusentals ton tungmetaller läcker ut i miljön från gamla gruvupplag, till exempel från Laver i Älvsbyns kommun. Sverige och är därmed den största källan till metallutsläpp i landet. Men nu kan problemen vara på väg mot en lösning.

Genom en ny metod som forskare vid Örebro universitet tagit fram så kan ett genombrott för att förhindra utsläppen vara på gång.

Gruvavfallet består av allt från stora block till sådant som brutits ner till sandkornsstorlek. Det är just när gruvresterna kommer i kontakt med syre och oxiderar som problemet uppkommer.

Med regnets hjälp sprids metallerna sen vidare till sjöar och vattendrag och orsakar bland annat skador på fisk och andra vattenlevande organismer. Värst är situationen i Bergslagen där 8000 gamla gruvor fortfarande står och läcker, totalt sätt i landet kommer över 600 ton metaller ut i miljön varje år på det här sättet.

Forskarna jobbar med två olika metoder för att förhindra metallutsläppen. Dels genom olika typer av filter som sätts upp vid avrinningsvägarna från gruvdeponierna.

Den andra metoden går ut på att blanda olika alkaliska askor i gruvavfallet för att höja Ph-värdet och på så sätt förhindra att metallerna läcker ut överhuvudtaget. Hitintills har försöken dock bara gjorts i laboratoriemiljö och man vet inte om det kommer fungera fullt ut i fält.

Nu skall metoden prövas utomhus under ett års tid och om det faller väl ut kan det bli ett genombrott för saneringen av gammalt gruvavfall. Det tror Lotta Sartz som är doktorand i Miljövetenskap och som jobbar med projektet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".