Gruvproblem kan lösas

Tusentals ton tungmetaller läcker ut i miljön från gamla gruvupplag, till exempel från Laver i Älvsbyns kommun. Sverige och är därmed den största källan till metallutsläpp i landet. Men nu kan problemen vara på väg mot en lösning.

Genom en ny metod som forskare vid Örebro universitet tagit fram så kan ett genombrott för att förhindra utsläppen vara på gång.

Gruvavfallet består av allt från stora block till sådant som brutits ner till sandkornsstorlek. Det är just när gruvresterna kommer i kontakt med syre och oxiderar som problemet uppkommer.

Med regnets hjälp sprids metallerna sen vidare till sjöar och vattendrag och orsakar bland annat skador på fisk och andra vattenlevande organismer. Värst är situationen i Bergslagen där 8000 gamla gruvor fortfarande står och läcker, totalt sätt i landet kommer över 600 ton metaller ut i miljön varje år på det här sättet.

Forskarna jobbar med två olika metoder för att förhindra metallutsläppen. Dels genom olika typer av filter som sätts upp vid avrinningsvägarna från gruvdeponierna.

Den andra metoden går ut på att blanda olika alkaliska askor i gruvavfallet för att höja Ph-värdet och på så sätt förhindra att metallerna läcker ut överhuvudtaget. Hitintills har försöken dock bara gjorts i laboratoriemiljö och man vet inte om det kommer fungera fullt ut i fält.

Nu skall metoden prövas utomhus under ett års tid och om det faller väl ut kan det bli ett genombrott för saneringen av gammalt gruvavfall. Det tror Lotta Sartz som är doktorand i Miljövetenskap och som jobbar med projektet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista