Ingen praktisk lösning om samers psykiska hälsa

Under det nu pågående renskötarseminariet i Jokkmokk presenterades delar av en undersökning om samers psykiska hälsa. Undersökningen pågår med anledning av att det är vanligare med självmord bland renskötare än i befolkningen i övrigt.

Anja Skelnes är från Tysfjord i Norge. Hon är tillsammans med, och har även två barn ihop med, en av föreläsarna under seminariet som varit på gränsen till att begå självmord.

Anja Skjelnes är kritisk mot undersökningen och menar att forskarna gör självmordsproblematiken till en teori i stället för att ge praktiska lösningar.

- Det är så många som mår dåligt och som faktiskt har det som en utväg. Vi som anhöriga eller som vänner behöver en praktisk lösning. När vi ser någon som mår dåligt, vem ska vi då göra? Vem ska vi då ta kontakt med?

Undersökningen har pågått sen några år tillbaka. Men Anja Skelnes tycker inte att hon har tid att vänta på en utredning.

- Den påbörjades för flera år sedan och sedan dess har vi mist många, säger hon och menar att det måste till en lösning nu.

Per-Josef Idivuoma, SR Sameradion

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista