Exiled dance crew fick stipendium

Det blev Exiled dance crew som utsågs till vinnare av årets Norrmejerierstipendium i Norrbotten. I Västerbotten togs priset hem av musikern Frida Selander. Stipendierna är på 25 000 kronor vardera och tilldelas personer eller projekt som bidragit till något gott för Norrland. Totalt tävlade i år 78 inskickade bidrag om de två stipendierna.

I juryns motivering kan man läsa om Exiled Dance Crew: Missionen är att sprida glädje och inspirera till en aktiv fritid, och på bara några år har ett danskollektiv i exil lyckats engagera och uppmuntra barn, ungdomar och vuxna, att följa "beats" med sköna "moves". Med shower, tävlingar, workshops och kurser har Exiled dance crew stärkt dans- och ungdomskulturen i Luleå och visat framfötterna, både på den nationella och internationella hiphop-scenen.

Fem bidrag från Norrbotten och fem bidrag från Västerbotten valdes ut av en jury och lades upp på Norrmejeriers hemsida. Därefter har allmänheten fått rösta fram de två vinnande bidragen, via post eller på hemsidan.

Juryn bestod av personer med bakgrund inom näringsliv, sport, kultur och entreprenörskap. I år deltog Karin Bodin, VD Polarbröd, Jessica Wennberg, bitr. nyhetschef VK, Fredrik Forsfjäll, producent Trästocksfestivalen, Patrik Boström, kulturredaktör NSD, Anna Norrgård, kategorichef lokalmarknad på Norrmejerier. Stipendierna delades ut av landshövdingen i Norrbotten, Per-Ola Eriksson.

Norrmejerierstipendiet startades 1987 som ett initiativ för att stödja unga eldsjälar i Norrland. Idag kan alla åldrar söka stipendiet. Kravet är att man ska ha bidragit till något gott för Norrland. Det kan vara genom något som tar tillvara de norrländska förutsättningarna och som får stor uppmärksamhet, men framförallt något som gör norrlänningarna stolta. Två stipendiater får varje år dela på 50 000 kronor. Hittills har 66 stipendier delats ut och bland tidigare vinnare finns några av Sveriges duktigaste förmågor, exempelvis Anja Pärsson, Hanna Ljungberg och Jens Byggmark. Årets bidrag spände över många olika områden; från idrott, dans, sång, film, företagande till turism.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista