Arjeplog

Polisen vill jobba mer mot tjuvjakt

Mer resurser för att bekämpa tjuvjakt på stora rovdjur. Det vill polisen i Arjeplog ha efter att under ytterligare ett år ha upptäckt flera fall av misstänkt tjuvjakt i fjällen. Men polisledningen i Norrbotten säger nej.

Runt vecka 19 och 20 brukar polisen i Arjeplog få några dagar att åka ut och undersöka förekomsten av tjuvjakt. I år har de precis som tidigare sett ett antal skoterspår som går längs spåren av björn och järv och enligt Anders Holmlund vid polisen i Arjeplog är det riktigt illa att inte få mer tid att spana efter tjuvjägare.

– Jag tycker att det är bedrövligt att det får fortsätta och att vi som myndighet inte gör någonting åt det, säger han.

Han anser att det som behövs är mer personal och tid att vara ute i fjällen vid den tid då björnarna går ut ur sina iden.

– Men enligt polisledningen ska andra saker prioriteras högre än mer tid att bevaka tjuvjakten. Till exempel ska det göras ett visst antal alkoholtester i trafiken, säger Anders Holmlund.

Per Karlsson som är chef vid polisens avdelning för brottsförebyggande verksamheter i Norrbotten säger att den illegala rovdjursjakten är ett högt prioriterat område, men att det finns annat som behöver prioriteras ännu högre.

– Det går inte före människoliv, säger han.

Per Karlsson pekar också att det krävs en bra underrättelseverksamhet för att komma åt tjuvjakten. Det kan vara i form av att bland annat de som bor i området ska prata mer med polisen om vad som händer där tjuvjakt förekommer.

Sara Sällström, SR Norrbotten
sara.sallstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista