Ingen licensjakt på varg i Norrbotten

Regeringen vill införa licensjakt på varg, utöver den skyddsjakt som förekommer i dag, men för Norrbottens del kommer det inte att bli någon licensjakt på varg. Enligt länsstyrelsen beror det på att det inte finns någon fast vargstam i länet idag.

I den rovdjursproposition som regeringen presenterade igår fredag föreslås att licensjakt på varg ska införas i Sverige, utöver den skyddsjakt som förekommer i dag. Det gäller dock inte Norrbotten.

– Vi har ingen fast vargstam i Norrbotten. Vi har inga stationära vargar därför kan vi inte heller ha någon licensjakt, säger Britta Wännström som är miljöchef vid länsstyrelsen.

Förutom att regeringen vill införa licensjakt på varg så införs tre rovdjursförvaltningsområden i landet, där länsstyrelserna får större ansvar för förvaltningen. Det tycker Britta Wännström är positivt.

– Vi har hela tiden tyckt att regionerna ska få ta ett större ansvar. Fördelen med det är att vi har kontakterna. Vi kan föra diskussionen och vi har den lokala förankringen vilket gör att när vi ska fatta beslut gör det fortare, säger hon.

För att stärka vargstammens genetiska status föreslår regeringen att invandringen av östliga vargar ska underlättas. De invandrade vargar som dyker upp i Norrbotten ska kunna fångas in och flyttas.

– Vi kan konstatera att det öppnar upp för att vi kan flytta de östligt invandrade vargarna, vilket vi har sagt i yttrandet till Naturvårdsverkets utredning, säger Britta Wännström.

Eleonor Norgren, SR Norrbotten
eleonor.norgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista