Malmberget

Nej till utökad gruvbrytning

Gällivare kommun säger nu för första gången nej till gruvföretaget LKAB:s planer på utökad malmbrytning i Malmberget. Det skriver Norrbottens-Kuriren idag. Det är kommunens miljö- och byggnadsnämnd som säger nej till gruvbolagets nya koncessionsansökan för gruvbrytning i östra Malmberget, som på marknivå bland annat gränsar till Malmbergets kyrkogård.

I ett yttrande till Bergstaten ställs flera krav på LKAB för ett kommunal medgivande av brytningsplanerna.

Bland annat krävs ett skyddsavstånd på 500 meter mellan bebyggelse, begravningsplats och koncessionsgräns. Nämnden kräver också komfortmätningar inom påverkansområdet i Malmbergets tätort, samt kontinuerlig uppföljning av markdeformationer och sättningar.

Miljö- och byggnadsnämndens eniga beslut går emot det yttrande som kommunstyrelsen i Gällivare också skickat till Bergstaten där kommunstyrelsen betonar vikten av respekt och försiktighet med Malmbergets kyrkogård men i övrigt inte ställer några krav.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista