Kommunerna går ut med fel information

Trots att det gått en månad sedan vi fick en ny lag om könsneutrala äktenskap, är det bara en kommun i länet som har uppdaterat informationen på sin hemsida. De övriga talar fortfarande om att det går att registrera partnerskap om man är av samma kön.

Den 1 april fattade riksdagen beslut om att införa en könsneutral äktenskapslagstiftning och den nya lagen började gälla 1 maj. Samtidigt avskaffades Partnerskapslagen som fram till dess gällde för personer av samma kön.

Men om man tittar på kommunernas hemsidor så tycks den här lagändringen ha gått dem förbi. Bara Piteå kommun har information som stämmer med gällande lagstiftning. Där talas bara om borgerlig vigsel.

Övriga kommuner som har information om vigsel berättar fortfarande på sin webbsida att det går bra att registera partnerskap. Det gäller Kalix, Luleå, Kiruna, Arvidsjaur, Arjeplog, Gällivare och Jokkmokk.

Överkalix, Övertorneå, Haparanda, Älvsbyn och Pajala har ingen information alls om borgerlig vigsel.

Anneli Lindbäck, SR Norrbotten
anneli.lindback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista