Klimatet påverkar flyttfåglarna

Klimatförändringarna påverkar flyttfåglarnas antal och hotar därmed populationen eftersom de har så noggranna flyttningsbeteenden. Det visar en tvåårig studie av flyttfåglar i Abisko.

Enligt Håkan Karlsson som är doktorand vid avdelningen för zoologisk ekologi vid Lunds universitet är det bristen på mat som kan komma att hota fåglarnas population.

– De riskerar att missa sina insektstoppar där de matchar ungarnas födelse till hur insekterna under säsongen ökar i antal, och nu hinner de inte med tack vare att klimatförändringarna går snabbare än vad de klarar av att förändra sitt flyttningsbeteende, säger Håkan Karlsson.

En annan upptäckt är att fåglarna nästan alltid flyger nattetid, oavsett om det är ljust eller inte. Orsaken till nattflygningarna är flera. De undviker rovfåglar. De stannar för att äta under dagen och de undviker att bli överhettade.

– Även fast det är ljust under natten så ser det ut som att de är de lika strikt hållna till flyttning nattetid som de är över södra Sverige, säger han.

En annan stor skillnad i jämförelsen mellan forskningen i södra Sverige och Abisko är att fåglarna flyger i en gemensam flygriktning i Lund, medan de låter sig drivas mer med vinden i norr, nära målet för häckningen.

– Vi kan för första gången se hur de här fåglarna sprider ut sig i landskapet och vi kan få viktiga ledtrådar hur den här spridningen går till, hur fåglarna når sitt häckningsområde. Det har man inte sett förut, säger Håkan Karlsson.

En liten fågel färdas kanske 700 mil från Afrika eller Asien under sin flyttning. Under två somrar har forskare följt de små fåglarna som lövsångare och stenskvätta med flera, med målföljande radar, vilket är en förutsättning för att följa fåglarna på hög höjd.

– Något annat anmärkningsvärt är de här skiftande flyghastigheterna vi ser mellan säsongerna. Där fåglarna både i Lund och Abisko flyger betydligt snabbare under våren än under hösten. Det indikerar att de är betydligt mer tidspressade under vårflyttningen än under höst flyttningen, säger Håkan Karlsson.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista