Att söka vård i andra EU-länder

När det gäller patientens rätt att söka sjukvård utanför Sverige är Moderaterna och Miljöpartiet överens i sak men inte i detaljer. I dagens duell mellan Johan Johansson (M) och Agneta Granström (MP) ska vi reda ut hur de ser på patientens möjlighet att fritt söka vård i andra EU-länder.

Moderaterna och Miljöpartiet har olika uppfattningar om mycket - i alla fall om man läser igenom deras valprogram:

  • Moderaterna vill att Eu ska ha en gemensam flykting och asylpolitik, medan Miljöpartiet anser varje land ska kunna föra en generösare flyktingpolitik än EU i genomsnitt.
  •  Moderaterna vill ta bort alla hinder för fri rörlighet av varor inom unionen, medan Miljöpartiet menar att enskilda länder ska ha rätt att ställa högre krav på kvalite ur miljö och hälsosynpunkt än vad EU beslutat om - i praktiken hindra fri rörlighet av varor.
  • Miljöpartiet vill bli av med kärnkraften, men Moderaterna vill att kärnkraften ska byggas ut i EU.

Båda partierna har samma grundsyn om att EU ska syssla med färre frågor och att de nationella parlamenten ska bestämma i fler områden. Alltså beslut ska tas av EU i en del frågor, men bara där det passar partiernas grundideologier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista