Jokkmokks kommun varslar

22 personer varslas i Jokkmokks kommun, de flesta inom äldreomsorgen. Socialförvaltningen har ett sparkrav på 5,7 miljoner kronor och det i kombination med att färre behöver omsorg är skälen till neddragningen.

- Varslet i sig är en följd av de anpassningar till våra ramar som vi måste göra. Men också en  följd av minskade behov av personal inom till exempel hemtjänsten och personlig assistans, förklarar Håkan Olsson socialchef i Jokkmokk.

De 22 personerna som varslas jobbar alla inom socialförvaltningen och det är anställda som jobbar direkt i omsorgen.

Det blir bland annat en neddragning i bemanningen hos de äldre med särskilt boende.

- Och det måste vi hantera på ett klokt sätt när vi jobbar för att utveckla verksamheten, säger Håkan Olsson.

I år ska socialförvaltningen i Jokkmokk spara 5,7 miljoner kronor och för nästa år kan det bli nästan lika mycket, 5 miljoner kronor.

Nu ska nya samverkansformer hittas för att minska de negativa effekterna inom äldreomsorgen, hemtjänsten, handikappomsorgen och assistansen där det idag jobbar ungefär 230 personer.

- Först måste vi tillsammans, alla medarbetare och ledare, jobba igenom vårt sätt att arbeta. Ifrågasätta alla tidstjuvar, hitta nya sätt att göra det som är vårt uppdrag, säger Håkan Olsson.

Med den här personalminskningen kommer Jokkmokks kommun att få en bemanning som många andra kommuner redan har.

- De klarar av att ha en bra verksamhet för sina gamla, säger Håkan Olsson.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista