Fel information på kommunsidor

Eftersom kommunerna sysslar med myndighetsutövning är det jätteviktigt att den information som finns på webbsidorna är riktig. Det säger Jimmy Stenman, ordförande för RFSL Nord, apropå att det bara var Piteå kommun i Norrbotten som en månad efter att lagen om könsneutrala äktenskap infördes, hade riktig och uppdaterad information på sin webbsida.

Jimmy Stenman tycker generellt att kommunerna är dåliga på att uppdatera sina hemsidor.

- Jag tycker generellt att det är dåligt att man har så dålig ordning på sina hemsidor. Kommunerna har ju fått kritik för att man ligger efter med information och har felaktiga uppgifter, säger Jimmy Stenman.

Lagen om könsneutrala äktenskap infördes 1 maj och samtidigt upphörde partnerskapslagen att gälla. Trots det hade åtta av länets kommuner i fredags, 30 maj, fortfarande kvar information om partnerskap på sin webbsida.

- Det har ju varit en ganska stor debatt i riksdagen kring det här med könsneutralt äktenskap, så det är inte så att det borde ha gått dem förbi, konstaterar Jimmy Stenman.

Åtta av länets kommuner hade alltså direkt felaktig information på webbsidan en månad efter lagändringen. Fem kommuner har ingen information eller nummer till en kontaktperson i frågan. Endast Piteå kommun hade information som stämmer med gällande lagstiftning.

- Att Piteå har rätt information tror jag beror på att RFSL finns på plats i Piteå och vi har en del kontakter inom kommunen, säger Jimmy Stenman.

Piteå var också den kommun i Norrbotten som fick bäst betyg när RFSL-förbundet för något år sedan granskade hur Sveriges kommuner hanterar frågor som har med homo-, bi- och transsexuella att göra.

- I Norrbotten fick Piteå kommun det bästa resultatet, vilket i och för sig bara var nästan godkänt. De kommuner i norra Sverige som fick godkänt var Umeå och Skellefteå, annars var det rätt dåligt överhuvudtaget, säger Jimmy Stenman, ordförande RFSL Nord.

Efter Sveriges Radio Norrbottens granskning har samtliga kommuner som hade felaktig information på sin webbida uppdaterat denna.

Anneli Lindbäck, SR Norrbotten
anneli.lindback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista