Byggnationer i Kirunas sprickområden kritiseras

Hans Svedell, moderaternas förbundsordförande i Norrbotten, är kritisk till att Vägverket har byggt den nya sträckningen av E:10 an i ett område där LKAB varnat för sprickbildningar. Den nya malmfyndighetens sträckning gör också att den nya brandstationen måste flyttas.
Det är med anledning av att LKAB gått ut med att man hittat mer malm, som kan innebär att vägen måste dras om. -Man kan fråga sig varför man inte har lyssnat på LKAB, om riskerna att bygga i det området, säger Hans Svedell. I november kommer riksdagen att ta beslut om nya vägplaner och Banverkets plan fram till 2015. -Det är i elfte timmen om man ska få in något om projekteringspengar till nya vägar och järnvägar i området, säger Svedell. Men det är inte bara Vägverket som har ignorerat gruvbolagets varningar och byggt i sprickbildningsområdet. Även kommunen har gjort samma misstag och byggt sin nya brandstation i sprickbildningsområdet. -Nu får vi bita i det sura äpplet och kanske ta en kostnad för att flytta brandstationen, säger Hans Svedell.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".