Nya biltestarjobb i Kiruna

Biltestverksamheten i Kiruna kommer att fördubblas. Det kommer att skapas tretton nya arbetstillfällen varav tio testförare.
Det är bilmärket Jaguar i första hand som till senhösten kommer att köldtesta sina bilar. Även Landrover och Austin Martin etablerar sin testverksamhet i Kiruna. Ett muntligt avtal är uppgjort om att lastbilar från Volvo, Renault och amerikanska Mac också har beslutat sig för att testa sina bilar i Kiruna. Långtgående planer finns på att göra en konstgjord sjö av en nedlagd torvtäkt nära Kiruna flygplats som ska bli halktestbana på 64 000 kvadratmeter, den beräknas kosta cirka 15 miljoner kronor och förlänger testverksamheten med drygt en månad. Flygplatschefen Tommy Pettersson är en central person i biltestverksamheten i Kiruna. Sedan slutet av 1990 talet har luftfartsverket hyrt ut lokaler till Volvos biltestare. -Att köpa bil kommer att göras till en hel upplevelse. Med bilköpet följer körning på halktestbanan, kanske en slädtur, en skotertur, besök i både gruvan och ishotellet. För detta är bilköpare beredda att betala stora pengar, säger Erik Berg ansvarig för Volvos testverksamhet i Kiruna. -För Kiruna kommun innebär det att kommunen kan se en ny basnäring med olika kringeffekter. Men det ställer också krav. Fler hotell måste byggas och nu gäller det att hitta finansiärer till ett nytt stort hotell i Kiruna, säger Lars Törnman. Martina Kaplan, VD för näringslivsbolaget Progressum säger att den utökade biltestverksamheten påverkar hela kommunen och är en vitamininjektion för Kiruna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".