Kirunaföretagaren Rüdiger Lohf förväntar sig en snabb ökning av tyska turister.

Europas Alaska säljs i Tyskland

Just nu är 90 resesäljare från Tyskland på väg till Kiruna för att lära sig vad gruvstaden har att erbjuda tyska resenärer. I Kiruna är förväntningarna höga på att antalet tyska turister ska öka stort efter reseförsäljarnas besök.

Forsränning i midnattsol, bastuflotte och älgar förstås. Det är lite av vad de 90 resesäljarna från Tyskland får uppleva under sina dagar i Kiruna.

– Det här kommer vi att märka effekt av redan till vintern, det är jag säker på. Tyskarna är ju det folk i världen som reser mest av alla och de är drygt 80 miljoner människor. Då förstår man att om vi kan få en liten, liten, del av den kakan så skapar det en enorm push för oss, säger Peter Thornéus, VD för Kiruna Lappland.

Kirunabon Rüdiger Lohf är vd för företaget Best of Scandinavia, som jobbar för att få tyska turister att hitta till Kiruna. Han säger att tyskarna vill ha färdiga paket att boka hemifrån. Och därför är resesäljarna ett mycket viktigt besök.

– Det är de som sitter i resebyråerna och pratar med Herr och Fru Müller och ska övertyga dem om att inte ska åka till Italien eller Frankrike utan istället till Europas Alaska. Alltså Kiruna. Därför behöver resesäljarna den här utbildningen, säger Rüdiger Lohf.

Vad tror du att man kommer att märka för effekt?

– Folk som har varit här kommer att boka Kiruna aktivt. Den effekten kommer vi att känna av snabbt, även på sommaren. Så fungerar den tyska marknaden. Visa säljarna vad de ska sälja, övertyga dem och så säljer de det här. När de börjar sälja kommer vi ganska snabbt att känna att det är brist på hotellkapaciet här i Kiruna. Det behövs nya hotell, större hotell och bättre hotell, säger Rüdiger Lohf.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".