Landshövdingen om Anna Lindh

Anna Lindh var ordförande i Barentsrådet från 2001 och fram till sin död. Hennes insatser där var mycket betydelsefulla, bland annat när det gäller kärnsäkerheten på Kolahalvön, säger Per-Ola Eriksson, landshövding i Norrbotten till TT.
- Under Anna Lindhs ordförandeskap intensifierades samarbetet inom Barentsrådet, inte minst i miljöfrågan. Hon bidrog också till att öppna gränserna mellan länderna inom Barentssamarbetet, säger han. Det skedde när en ny gränsövergång mellan Finland och Ryssland vid Salla öppnades förra året. Under Anna Lindhs ledning växte också ett avtal om internationella insatser för att hantera atomsoporna på Kolahalvön fram. Avtalet skrevs under i Stockholm tidigare det här året. Per-Ola Eriksson höll en minnesstund för att hedra Anna Lindh med sin personal vid länsstyrelsen på förmiddagen. - Sedan ringde jag jaktlaget där jag jagar älg för att tala om vad som hänt. Då fick jag beskedet att de hade avbrutit jakten. Det hedrar dem, säger Per-Ola Eriksson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".