Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

NATO-övningen beslutades utan politisk diskussion

Publicerat fredag 5 juni 2009 kl 15.56
Hans Linde (V) och Peter Rådberg (MP) riksdagsmän Foto:Inger Marklund SR Norrbotten

Rikspolitiker i försvars- och utrikesutskotten informerades inte av regeringen om att en stor Natoledd militär övning skulle läggas i Luleå. Ingen minister har tagit upp frågan med berörda politiker innan beslutet togs i augusti. Nu kritiserar flera riksdagsmän övningen som de anser hotar svensk alliansfrihet.

Det är allvarligt, anser båda riksdagsmännen Hans Linde (V) och Peter Rådberg (MP) och menar att övningen kan få långtgående konsekvenser för svensk säkerhetspolitik och utrikespolitik. Sverige ska spela en neutral roll med fredsbevarande i sikte, det gör man inte när Nato kommer hit, menar de två politikerna.

- Vi ser en överhängande risk att vi får en militär upptrappning och en ökad konfrontation i Barentsområdet, säger Vänsterpartiets talesman i utrikesfrågor Hans Linde som sitter i utrikesutskottet.

Miljöpartiets talesman i försvarsfrågor, Peter Rådberg i försvarsutskottet, beskriver regeringens hantering av besluten om den stora Natoledda flygövningen i Norrbotten som häpnadsväckande:

- De tog beslutet i augusti. I januari-februari fick vi reda på det av media. Regeringen säger att det är ett rutinärende och tar frågan på ett regeringssammanträde, förklarar Peter Rådberg (MP).

- Jag har frågat försvarsminister Tolgfors om det stora hangarfartyget som ska ligga utanför Luleå har kärnvapen ombord. Försvarsministern svarade att "det förutsätter vi att de inte har! " Det visar att Sveriges regering inte vill fråga om det, de vågar inte, säger Peter Rådberg (MP)

Men fartyget ska ju ligga på internationellt vatten?

- Jo visst men det rör sig om ett mycket stort fartyg som tar stora svängar i driften och det kommer med stor sannolikhet att komma in i våra vatten.

Peter Rådberg anser också att man måste ta med gas- och oljefyndigheterna i Barentsområdet i diskussionerna. Han menar att det ökade utländska intresset för området har kopplingar till de fyndigheterna, och att Sverige hamnar i ett svårt säkerhetspolitiskt läge.

-Sverige skulle kunna vara en brygga mellan blocken och inte få en roll som vi är på väg in i nu, avslutar Peter Rådberg, riksdagsman (MP).

Inger Marklund SR Norrbotten

inger.marklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".