Turkiet kommer med sina stridsflygplan till Natos flygövning Loyal Arrow.

Antimilitärister vill störa flygövningen

Nu mobiliseras krafter för att störa den Natoledda militärövningen Loyal Arrow som börjar på måndag i Norrbotten. Bland annat håller det antimilitäriska nätverket OFOG ett läger i civil olydnad under helgen i Luleå. Samtidigt under lördagen ordnade också nätverket "Nato ut ur Sverige" en demonstration i Luleå.

Vid 12-tiden på lördagen inleddes demonstrationen i centrala Luleå och demonstranterna protesterar mot att det nu för första gången hålls en Natoledd flygövning på svenskt terroritorium.

Louise Berglund från Piteå och Johan Domeij från Luleå var några av de som hade samlats före demonstrationen.

- Därför att det känns så fel att Nato ska vara i Sverige och göra sina flygövningar.

- Sverige har varit fredligt i drygt 200 år och så nu plötsligt ska Nato bjudas in utan att vi har så mycket att säga till om.

Organisation pekar ut tre måltavlor
F21, Vidselsbasen och Natos hangarfartyg "Illustrious" pekas på nätverkets hemsida ut som presumtiva måltavlor för OFOG:s planerade aktioner.

På hemsidan beskrivs också hur man kommer att försöka sabotera NATO-övningen genom t ex blockader av olika slag samt olika sabotage mot fartyg som ingår i övningen, trots det tar man det med hela ro från polisens sida.

- Det finns alltid en hotbild, men i det här fallet bedömer vi den som mycket låg, säger Per Karlsson, polismyndighetens kommenderingschef under militärövningen.

På hemsidan kan man också läsa att: "våra aktioner är inte alltid lagliga men alltid fredliga". Under rubriken: Vill Du Dö i Luleå Och Visa NATO vad krig egentligen handlar om, kan man dessutom söka bidrag för att åka till Luleå och demonstrera.

Polisen tror mer på dialog
Enligt Per Karlsson har polisen på senare år ändrat strategi när det gäller att tacka den här sortens problematik.

- Vi kör numera med mera dialog och går även med i demonstrationstågen och det tror jag är rätt sätt. Det är dialog som gäller, menar Karlsson som tillägger:

- Vi känner att vi ligger på rätt nivå med och jag är inte orolig för att vi inte ska klara av det här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".