183 vårdsplatser och 200 jobb hotas i landstinget

200 jobb försvinner i landstinget när 183 vårdplatser ska bort.Idag presenterade landstinget en utredning om hur sparplanerna slår mot de olika orterna i länet.
Landstinget går back 200 miljoner kronor och måste nu spara. Det som redan beslutats om är att akutkirurgin ska bort vid tre sjukhus, men det räcker inte. Idag finns drygt 900 vårdplatser i länet, det är 183 för många för att svara mot riksgenomsnittet. Genom att ta bort de här platserna redan till år 2005 sparar landstinget 100 miljoner kronor. Enligt utredningen ska 88 platser bort i Sunderbyn, 31 i Gällivare, 23 i Kiruna, 21 i Piteå och 20 i Kalix. Det här innebär att 20 procent av länets vårdplatser tas bort och det betyder också att 200 anställda, vikarier och inhyrd personal måste sägas upp. Nu ska olika projektgrupper utreda konsekvenserna för vården av besparingarna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".