Demonstranterna gick runt hela centrala Luleå för att protestera mot Loyal Arrow.

Demonstration mot Nato i Luleå

Demonstranter som är emot den Nato-ledda flygövningen Loyal Arrow som inleds nästa vecka gick på lördagen ut på stan i centrala Luleå för att protestera. Loyal Arrow är den största flygövningen hittills i Sverige.

Runt 150 personer samlades för att visa sitt missnöje, bland annat genom att gå med i ett demonstrationståg. Louise Berglund och Johan Domeij var båda med i demonstrationståget som gick längs gatorna i centrala Luleå.

- Det känns så fel att Nato ska vara i Sverige och göra sina flygövningar, sa Louise Berglund.

- Sverige har varit fredligt i drygt 200 år och så nu plötsligt ska Nato bjudas in utan att vi har så mycket att säga till om, tyckte Johan Domeij.

Men det hölls också korta tal av politiker och andra som är kritiska till övningen. Nils Walkeapää representerar organisationen Rusa, Rätten för urfolk samerna, och talade bland annat om de kraftiga ljud och störningar som många renägare befarar under övningen.

Nätverket "Nato ut ur Sverige" består av tretton olika politiska partier och organisationer, De ser övningen som att Sverige går mot att ansluta sig till Nato i framtiden.

- Vi behöver internationellt samarbete men det måste ske utifrån att man respekterar alla länders neutralitet och att alla länder får bestämma själva vad de vill ta ställning till. Vi vill inte ha militärpakter, säger Lena Tjäder som är distriktsordförande för Ung vänster i Norrbotten.

Men vad som händer med nätverket "Nato ut ur Sverige" efter flygövningen är inte helt bestämt än, säger hon.

- Men vi hoppas på att det ska bli något slags fortsatt arbete med opinionsbildning.

Sara Sällström, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".