Kammaråklagare Ulrika Schönbeck. Foto: Scanpix.
fallet carolin

Jackan är inte Carolins

Den brända jacka som på söndag eftermiddag hittats i ett område söder om rastplatsen Stenbron utanför Gällivare tillhör inte 29-åriga Carolin Stenvall, som dödades i september förra året.  Jackan kommer inte att skickas iväg för undersökning, uppger kammaråklagare Ulrika Schönbeck.

- Jag har tittat på den här jackan i dag på förmiddagen och den överensstämmer inte med en sådan jacka som Carolin hade på sig vid försvinnandet, varken i material eller i färg. Så vi har konstaterat att det inte är den jackan, säger Ulrika Schönbeck.

Ett mindre skogsområde cirka en halv kilometer söder om Stenbron längs E 10:an spärrades av efter fyndet av jackan. Eftersom inga fortsatta efterforskningar kommer att göras där så hävs avspärrningarna.

Fortfarande saknas flera av Carolin Stenvalls tillhörigheter som skulle vara av intresse för polis och åklagare.

- Fortfarande så är det ju jackan, det är skorna, det är hennes bilnyckel. Det är väl det i huvudsak, säger Ulrika Schönbeck.

Rent allmänt gäller att om avgörande fynd eller bevis framkommer efter att en dom vunnit laga kraft i tingsrätt eller hovrätt så går fallet tillbaka till den domstol som senaste avkunnade en dom.

- Om man anser, rent allmänt, att till exempel ett fynd har en avgörande betydelse i ett mål då får man i så fall ta till extraordinära rättsmedel, som det heter. Det vill säga, söka resning i målet, om man då anser att fyndet har en sådan bäring, en sådan betydelse, för utgången i målet, att det bör prövas på nytt, förklarar Ulrika Schönbeck.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".