En av Älvsbyhus 1½-plansvillor. Foto: Älvsbyhus.

Älvsbyhus varslar 47 om uppsägning

Uppdaterad 10:44
Småhustillverkaren Älvsbyhus säger upp 34 medarbetare i Älvsbyn och 13 i Bjärnum. Varseltiden uppgår till fyra månader. Det betyder att Älvsbyhus sänker sin produktion till 31 hus per vecka från den 8 oktober, vilket är 10 procent lägre än planerat.

Enligt ett pressmeddelande från företaget har småhusbyggandet i Sverige, Finland och Norge minskat med 47 procent, från 2007 till nu gällande prognoser för 2009.

Samtidigt noterar bolaget att man lyckats bra i Sverige, men inte lyckats med sin export.

– Vi säljer fler hus i Sverige 2009 jämfört med förra året. Man är lite mer tveksam i Finland och Norge, säger Älvsbyhus vd Donald Johansson.

Några ytterligare varsel är inte aktuella i bolaget enligt Donald Johansson. Däremot förs diskussioner angående Vålberg där produktionen bedrivs i ett dotterbolag.

Förhandlingarna om de 47 personer som nu varlsats är slutförda i samförstånd med facket, enligt Johansson, som ser positivt på framtiden.

– Det går bra för bolaget och vi tar marknadsandelar. Och har vi tur behöver inte alla varsel slutföras.

Vid årsskiftet 08/09 fanns totalt 444 anställda i Älvsbyhuskoncernen.

André Pettersson, SR Norrbotten
andre.pettersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".