Norrbotniabanan på tapeten

Ledningen för såväl Banverket som Vägverket gästade under tisdagen Luleå för att diskutera pågående och framtida infrastruktursatsningar i länet. Och förstås blev det mycket tal om det eventuella byggandet av Norrbotniabanan.

– Banverket tycker det är ett bra projekt och det är en viktig satsning för framtiden, säger Mats Hult, styrelseordförande i Banverket men tillägger:

– Problemet är ju finansieringen. Det finns inga som helst möjlighet att rymma ett sådant här projekt inom de ramar vi förfogar över idag, säger Mats Hult som menar att en lånefinansiering tillsammans med en medfinansiering från regionen skulle vara den bästa lösningen för att Norrbotniabanan skulle bli verklighet.

Vägverkets generaldirektör Lena Erixson fanns också på plats och menar att det norrbottniska näringslivet varit tydliga med prioriteringarna för länets infrastruktur.

– Man prioriterar Norrbotniabanan, E4/E10 och bra flygförbindelser

En sak som diskuteras flitigt är ju saltet på vägarna

- Saltning är en kontroversiell fråga. Vägverket arbetar med att få ner saltandet, men nu utvecklar sig ju klimatet på ett sätt som gör att vi är tvungna att salta vägarna för att kunna garantera säkerheten. Men vi kollar också på tekniska lösningar för att helt få bort saltet på vägarna, säger Lena Erixson.

David Zimmer, SR Norrbotten
david.zimmer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".