1 av 2
Roger Larsson kan tvingas stänga sin gård i Orrbyn om kraven om åtgärder mot lukten kvarstår. <br>Foto: Torsten Gabrielsson/SR Norrbotten.
2 av 2
Roger Larsson visar Miljööverdomstolen sin ladugård.

Rättegång som luktar illa

Igår tog Miljööverdomstolen upp fallet om bonden Roger Larsson som dömts att bygga om sin ladugård för drygt en miljon kronor på grund av lukt. Roger Larsson överklagade domen med stöd från Lantbrukarnas Riksförbund, LRF. Fallet är prejudicerande, alltså det har stor betydelse för framtida domar i liknande fall.

Det är korna som är anledningen till att bonden Roger Larsson under våren förra året blev dömd i miljödomstolen till att bygga om sin ladugård. En granne till honom ansåg att det luktade för illa från bondgården. Men att bygga om ladugården skulle bli för dyrt för Roger Larsson.

– Det är bara att lägga ned verksamheten i sådana fall, säger Roger Larsson.

Rättegången avslutades på Roger Larssons gård i Orrbyn, för att miljödomstolen skulle få bilda sig en uppfattning om de geografiska omständigheterna. Domen kommer i augusti i år.

Torsten Gabrielsson, SR Norrbotten
torsten.gabrielsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".