Samiska kranier kvar på museum

Historiska muséet i Stockholm vill inte lämna över ansvaret till sametinget för 12 kranier som grävdes upp från Rounala kyrkogård i Karesuando socken 1915. Något som Sametinget krävt för att kunna göra en återbegravning.

Enligt Historiska museet bör man utifrån etiska aspekter vara säker på att kranierna verkligen tillhört en särskild etnisk grupp innan man gör en så kallad återbegravning.

När det gäller Rounalakranierna vet man inte med säkerhet den etniska tillhörigheten, enligt Historiska museet.  Men sametingsledamoten Ingrid Inga tycker att det är märkligt då det har gjorts en inventering om vilka skelettdelar som är från samiska gravar.

Hon är besviken och kritisk till Historiska muséets beslut. Museet vill behålla kranierna för forskningen. Kranierna är mycket gamla, en del möjligen från 1200-talet, och är därför mycket intressanta för forskarna. Enligt dem kan dessa kranier ge oerhört stor information som inte går att få på annat sätt.

Men Ingrid Inga säger att kranierna inte har tillskansats på rätt sätt och att Sametinget är enigt om att alla samiska skelettdelar ska återbördas till Sapmi och återbegravas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".