Lena Jatko chef för arbetsförmedlingen, Gällivare. Foto: Maritha Mossberg

Färre jobb och ökande arbetslöshet

Arbetslösheten ökar och jobben blir färre i Norrbotten. Men fortfarande redovisas låga siffror för de öppet arbetslösa.

Lägsta arbetslösheten hade Boden och Jokkmokk med 3,3 respektive 3,6 procent under maj månad.

Gällivare som många gånger haft hög arbetslöshet noterar historiskt låga siffror, 3,8 procent.

- Det har aldrig hänt förut så det är historiskt faktiskt, säger Lena Jatko chef för arbetsförmedlingen i Gällivare.

Den högsta arbetslösheten har Arjeplog och Haparanda med 7 respektive 6,3 procent. Därefter kommer tornedalskommunerna med drygt fem och upp till sex procent öppet arbetslösa under maj månad.

Orsaken till att Gällivare har relativt låga siffror för andra månaden i rad är verkningarna av de stora investeringarna.

- Det är Aitik där produktionen fortsätter som vanligt och stora investeringar som görs och det ska ju igång också. Plus att det som har varit på LKAB fortfarande ger jobb och det finns jobb så det håller ju i sig, säger hon.

Antalet anmälda lediga platser var 440 färre jämfört med maj förra året. Trots att det är färre som varslas i maj månad det här året, jämfört med 2008 så ökade antalet varsel under årets första fem månader. Alla som varslas blir inte uppsagda. Det visar arbetsförmedlingens uppföljning från i höstas. Men Lena Jatko befarar en tuff höst.

- Mycket beror på hur många av ungdomarna, som går ut skolan nu, som har valt att gå till studier. Har man inte valt det och kommer hit, då tror jag vi får många, menar hon.

Den öppna arbetslösheten för riket är 3,6 procent. Så flera kommuner i Norrbotten står sig bra i jämförelse med genomsnittet i landet.

- Det som är roligt i det här är att förändringen är så pass liten. En liten förändring mindre än riket har man förändrat sig i arbetslöshet. Så man har stått kvar i en faktiskt låg nivå, och det är glädjande, säger Lena Jatko.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".