Solenergin är framtidens energikälla

Regeringen inför nu stöd för den som vill installera solceller som energikälla. En villaägare eller företagare ska kunna få drygt hälften av kostnaden i statligt stöd. En satsning som välkomnas av Teresa Palo, som är energi- och klimatrådgivare vid Norrbottens energikontor.

Solceller och solpaneler är bra, men det är lagringen av energin som är problemet och som gör att det inte räcker med enbart solenergi för att värma upp exempelvis en vanlig villa i Norrbotten året runt.

Hade man däremot löst problematiken med lagring av solenergi så hade det gynnat ett län som Norrbotten. Dilemmat är att en stor del av årets soltimmar kommer under perioden när vi inte behöver så mycket energi.

Men möjligheten att tillvarata solenergin påverkas även av hur man placerar solcellerna eller om man väljer rörliga solceller som följer solen framför fasta paneler.

– Det gäller att placera panelerna så att man tillvaratar så mycket sol som möjligt, säger Teresa Palo.

Även bostadsbolag och de som försörjer större fastigheter med energi skulle kunna tjäna på att komplettera uppvärmningen med solenergi.

Enligt Teresa Palo som är energi- och klimatrådgivare vid Norrbottens energikontor är regeringens satsning på att ge stöd till de som vill investera i solenergi är därför tveklöst något som även passar för Norrbotten.

Sammanlagt satsar regeringen 150 miljoner under tre år.

Carin Sjöblom, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".