Nya influensan kan komma när som helst

Den nya influensan, som när den upptäcktes i Mexico först kallades svininfluensan, kan dyka upp när som helst i Norrbotten. Det är något som landstinget räknar med.

Världshälsoorganisationen WHO har flyttat upp influensan till högsta nivån på den sexgradiga pandemiskala som finns.

Att världshälsoorganisationen WHO har flyttat upp influensan till högsta nivån på pandemiskalan påverkar egentligen inte beredskapen, enligt Anders Österlund som är smittskyddsläkare i Norrbotten. Men det kan ha betydelse vid ett svårare utbrott.

- Det finns läkemedel som är lagrade för att användas bara under en pandemi. Och skulle WHO inte ha deklarerat det här som en pandemi så skulle vi inte haft möjlighet att använda dem, säger han.

När en sjukdom har fått tillräckligt stor spridning kallas det för pandemi.

En skillnad mellan den nya influensan och andra som brukar komma är alltså att den sprids i så många länder samtidigt.

Risken är att det blir problem i samhället om den kommer tillsammans med någon annan influensa så att många blir borta från arbetet samtidigt.

Regeringen har beställt vaccin så att det ska räcka till halva befolkningen.

Men vilka som kommer att vaccineras är inte helt klart

- De i Australien ska snart ha sin influensasäsong och då lär vi oss vilka grupper som blir hårt drabbade där, säger Anders Österlund.

Ett tiotal personer har testats för influensan i Norrbotten. Ingen hade viruset. Så nu är det egentligen bara att vänta på vad som händer först, enligt Anders Österlund.

- Leverans av vaccinet räknar vi med kommer under senare delen av hösten. Om influensan är snäll och väntar till efter det, då har vi hunnit vaccinera alla som behöver vaccineras, säger han.

Sara Sällström, SR Norrbotten