LKAB vidgar säkerhetsområdet

De många skalven i Malmberget under våren gör att LKAB tvingas vidga säkerhetsområdet och flytta staketet kring malmkroppen Printzsköld i Bolagsområdet mycket tidigare än beräknat. Redan nu i juni börjar man flytta stängslet.

Det är de många skalven i området som har gjort att den dag då takskivan rasar ihop och en stor grop bildas, kommer allt närmare.

Skalven är ett tecken på att takskivan blir allt svagare enligt Jonny Sjöberg som är bergmekaniker vid LKAB och specialist på omgivningspåverkan.

- Skalven uppkommer ovanför malmkroppens övre begränsning och det är ett tecken på att takskivan förmodligen håller på att brytas sönder lite mer än vad den gjort tidigare, säger Jonny Sjöberg.

Kommer takskivan att rasa ner?

- Det går inte att säga exakt när den kommer att rasa, men för att vara på den säkra sidan vill vi flytta staketet, säger Jonny Sjöberg.

Flytten av industristaketet påbörjas nu under juni och ska vara klart i oktober. Det är ett år tidigare än LKAB räknade med.

Fem hushåll berörs och måste flytta. Det gäller också LKAB:s eget bolagshotell och konstnärsverksamheten Touddargruppen.

Privatbostäderna ägs av LKAB:s fastghetsbolag FAB och de som inte ordnat ny bostad själva har fått den hjälpen via FAB.

Jonny Sjöberg säger att det är svårt att veta när takskivan på malmkroppen Printzsköld rasar ihop. Det kan bli när som helst. Och när en grop så småningom bildas, kommer det enligt honom att bli färre skalv i området.

- Fördelen när det blir en grop är att då får vi förmodligen en mindre seismisk aktivitet, säger Jonny Sjöberg.

Enligt honom kommer det förmodligen att utlösas skalv i takskivan framöver, men om det kommer att bli mer eller mindre än det varit under våren kan han inte säga.

Anneli Lindbäck, SR Norrbotten
anneli.lindback@sr.se