Rovdjursersättningen räcker inte

När halva året gått står det klart att sametingets pengar till rovdjursersättningar inte kommer att räcka. Samebyarna i Sverige kommer bara att få 65 procent av ersättningen de har ansökt om.

Sametinget har räknat med att det finns lika många rovdjur som förra året. Och då behövs 63 miljoner till rovdjursersättningar. Men samebyarna får bara 47 miljoner kronor.

Rovdjursfrågan väckte den hetaste debatten på Svenska samernas riksförbunds (SSR) landsmöte i veckan. Bland andra Tomas Sevä från Muonio sameby var upprörd.

- Det kommer att bli en katastrof. Ska svenska staten behålla rovdjuren, då ska de betala oss fullt ut. Eller så måste man decimera rovdjursstammen till den nivå där de har pengar att betala för.

Inger Baer Omma, från partiet Guovssunásti tycker att sametingets styrelse inte har agerat i tid.

- Jag lade ett tilläggsförslag, som blev nedröstat, att vi skulle ha full kostnadstäckning till rovdjursersättningar. Och då menar jag att då får man hämta medel från andra medel som finns inom sametinget, säger hon.

Jordbruksdepartementet arbetar just nu med att få fram mer pengar till sametinget för rovdjursersättningar från finansdepartementet. Men de pengarna kommer i så fall att dröja till hösten.

Inte heller Ingrid Inga, samelandspartiet, är nöjd över situationen, men menar att sametinget inte kommer att omfördela pengarna

- Vi kommer att begära ytterligare medel från regeringen, säger hon.

Maria Unga, SR Sameradion