Norrbotten röstade NEJ

Det blev ett klart NEJ till EMU i gårdagens folkomröstning. I hela landet var det 41,8 procent röstade ja och 56,1 procent röstade nej. 2,1 procent valde att rösta blankt. Här i länet röstade 70.3 procent, alltså drygt 7 av 10 norrbottningar, nej till emu. 28,4 procent av länsborna röstade ja och 1,4 procent röstade blankt.
Enligt miljöpartisten och nej-sidans Peter Eriksson, är det helt uppenbart att det finns en stark oro över vart EMU projektet är på väg och att makten flyttas längre bort. Även Annika Eriksson, miljöpartiets ordförande i Norrbotten, tror också att det handlar om att många betraktar emu som ett osäkert projekt. Norrländska Socialdemokratens ledarskribent Lotta Gröning-Degerlund, anser att ett NEJ, det var det bästa som kunde hända Norrbotten. - Det blir tid till eftertanke och portarna mot Europa står ändå öppna, säger Lotta Gröning-Degerlund. Besvikelse, men inte förvåning, hos JA sidan Bland JA-sidans företrädare blev valresultatet förståss en besvikelse. Resultatet var dock inte helt oväntat. - Vi har känt att vi jobbat i motvind och jag tror att alla varit medvetna om att det kommer att bli jämt. Mest besviken är jag för ungdomarnas del, eftersom det här är ett framtidsprojekt, säger socialdemokraten Yvonne Stålnacke. Inte heller socialdemokraten och eu-parlamentarikern Ewa Hedkvist-Petersen är särskilt förvånad över utgången av valet. - Jag har hela tiden räknat med en nej-övervikt, men jag som arbetat för ett JA tycker kanske att vi borde ha vässat argumenten och varit ännu mer övertygade innan valrörelsen avbröts. Nu gäller det dock att respektera folkets röst, säger Eva Hedkvist-Petersen. Folkpartisten och JA-sägaren Anna Grönlund tycker att det är socialdemokraterns fel att det blev ett NEJ. Bara Haparanda röstade JA Det blev klar NEJ majoritet i nästan alla av länets kommuner utom i Haparanda. Där röstade majoriteten av kommuninnevånarna JA till ett svenskt medlemskap i EMU. JA fick drygt 50 procent av rösterna medan drygt 48 procent röstade NEJ. Att det blev ett JA i Haparanda har sin naturliga förklaring tror Haparanda kommuns utvecklingschef Kristina Lugnet. - Gränsregioner är i reglel mer inriktade på ett internationellt perspektiv. Det är olyckligt att Sverige blir det enda landet kring Östersjön som inte kommer att använda sig av euron, säger Kristina Lugnet.
Carin Sjöblom, SR Norrbotten
Så här röstade Norrbotten i EMU valet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".