Fallet Carolin

Livstid för mord

Uppdaterad 15:20
Hovrätten fastställde idag Gällivare tingsrätts dom mot 51-åringe Toni Alldén, som tidigare i tingsrätten, dömdes för mordet på Caroline Stenvall. Hovrätten dömer mannen till livstids fängelse.

Hovrätten fastställde idag tingsrättens dom på livstids fängelse mot den 51-åring som i tingsrättens dömdes för mord på Carolin Stenvall.

Hovrätten anser det vara ställt utom allt rimligt tvivel att Carolin Stenvall levde när hon sköts och 51-åringen ska därför dömas för mord.

Hovrätten skriver vidare att det är klarlagt att den stora blodansamlingen vid 58:an, som vittnen sett kommer från skottet mot Carolin Stenvalls huvud. Den rättsmedicinska utredningen säger vidare att för en sådan mängd blod så måste personen ha varit vid liv när skottet avlossades.

Knäckfrågan i målet har varit huruvida den 29-åriga kvinnan fortfarande levde när 51-åringen sköt henne, efter att ha forslat bort henne från den rastplats där han knuffade omkull henne så att hon slog i huvudet i hans dragkrok.

Åklagarna har hävdat att hon var vid liv, med stöd av Socialstyrelsens rättsliga råd. Försvarsadvokaten Leif Silbersky har gjort gällande att hon avled redan av knuffen och att hans klient inte kan dömas för mord eftersom man inte kan mörda en död människa. Men hovrätten går entydigt på åklagarnas linje. Det är ställt utom rimligt tvivel att kvinnan levde när hon sköts.

– Vi var tämligen övertygade om att han skulle dömas för mord, men var inte helt säkra på om vi skulle få gehör för livstidsstraffet. Det finns ju viss dokumentation om hans psykiska ohälsa som skulle kunna tala för ett tidsbestämt straff och det har blivit svårt att få till livstidsstraff efter Högsta domstolens dom för ett par år sedan, säger kammaråklagare Ulrika Schönbeck till TT.

Hon är mycket nöjd med hovrättens dom och att hovrätten godtagit åklagarnas bild av hur mordet gått till.

– Vi har tänkt oss att kvinnan blir skjuten i ryggen när hon försökte fly från platsen. Hon blir fälld av det första skottet och får sedan det dödande slutskottet i huvudet, säger Schönbeck.

Enligt hovrätten är det uteslutet att kvinnan låg ned när hon träffades av skottet i ryggen. Detta medför att skottet mot ryggen måste ha avlossats före skottet mot huvudet, anser hovrätten.

Hovrätten ändrar vidare tingsrättens dom när det gäller ersättning till Carolin Stenvalls pojkvän med motiveringen att denne stått kvinnan särskilt nära. Skadeståndet höjs från 20 000 kronor till 50 000 kronor.

Eleonor Norgren, SR Norrbotten
eleonor.norgren@sr.se