Lågt valdeltagande bland samer

Valdeltagandet i helgens folkomröstning om EMU var högt sett över hela landet. Men i Kirunas nordligaste valdistrikt var intresset betydligt svalare. Övre soppero, Karesuando och Kuttainen ligger bland de sämsta distrikten i Sverige när man ser till valdeltagandet. Det tror statsvetare Nils Vasara-Hammare beror på att ingen information om EMU fanns att få på samiska.
Nils Wasara Hammare tror att svenska staten inte bara språkligt brövade samerna en chans att ta del av information på svenska, utan att det också sköt ifrån sig många väljare då det oavsiktligt gav en signal om att samernas syn på EMU inte var så viktig. I Sverige som helhet var valdeltagandet ovanligt hög drygt 80 procent tog sig och röstade. Även i de norra delarna av landet var valdeltagandet högt, förutom de valkretsar där många samer bor. I Soppero och Karesuando låg valdeltagandet på cirka 66 respektive 67 procent och i Kuttainen på drygt 71 procent.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".