Oro över beväpnat medborgargarde

Somliga personer i det medborgargarde i Pajala som i helgen spanade och följde efter en misstänkt tjuv var enligt samstämmiga uppgifter till Norrbottensnytt beväpnade. Något som oroar rikspolisstyrelsen: – Då får vi ett laglöst samhälle och det är det väl ingen som vill ha, menar poliskommissarie Björn Astborn.
Polisen i Pajala har bekräftat att den misstänkte inbrottstjuven som tillfångatogs av medborgargardet i Pajala i lördags hade vapen. Men även en del i medborgargardet som spanade efter, och förföljde den misstänkte hade vapen, det uppger tillförlitliga källor till Norrbottensnytt. Medborgargardet har bildats efter upprepade inbrott i en livsmeddelsbutik, när det inte funnits polis på orten. Björn Astborn, poliskommissarie vid rikspolisstyrelsen säger att privatpersoner gärna kan organisera sig för bevakning och rapportering till polisen men det är det enda lagliga utrymme som privatpersoner har.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".