Förtidspensionärer jobbade svart

I en unik granskning som försäkringskassan i Norrbotten gjort av tio personer har det uppdagats att sju förtidspensionärer jobbat svart. Nu krävs sammanlagt över en miljon kronor tillbaka.
Försäkringskassan bestämde sig för att göra en unik granskning av tio personer för att kontrollera om fusket är så utbrett som en undersökning från Statistiska centralbyrån, SCB, visat. I SCB:s enkät, som skickades ut till närmare två tusen personer, svarade 40 till 50 procent att de tror att fusket med olika bidrag och ersättningar är vanligt förekommande. Något som nu också Georg Strömbäck, chef på försäkringskassans länsenhet i Luleå, nu också tror efter granskningen av tio förtidspensionerade i länet. Den granskning försäkringskassan gjort har de egentligen inte resurser att göra utan det var en kraftansträngning som gav resultat. Problemet är att samarbetet mellan myndigheter är en komplicerad historia. De tio fall som försäkringskassan nu granskat har de fått av skattemyndigheten. Något som inte är självklart. Innan de kunde göra granskningen var försäkringskassans jurister tvungna att verkligen kontrollera att det var lagligt. Myndigheter får inte göra systematiska kontroller mellan varandra. Och det är ett problem, säger Georg Strömbäck, som nu vill att myndigheter ska kunna samköra sina register. Om myndigheter fick samköra sin register skulle fusket med bidrag och ersättningar kunna minska markant, säger Georg Strömbäck. Och det skulle i sin tur innebära miljonbelopp i minska utgifter. Bara den här granskning där sju av tio är klara har inneburit att försäkringskassan kräver tillbaks 1,1 miljoner kronor. Alltså pengar som de granskade förtidspensionärerna tagit ut trots att dom haft en inkomst av försäljning av importerade bilar. Försäkringskassan i länet kommer också betala ut samanlagt 1,2 miljoner i minskade bidrag på tre år. Och ser man på hela riket skulle en ökat granskning av svenskarna kunna innebära enorma besparingar. Men det faktum att det fuskas så mycket visar på att det försäkringskassans arbete har vissa brister, säger Georg strömbäck.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".