Spruckna hus i Malmberget

Det har snart gått ett år sedan den misslyckade husflytten av villor från Elevhemsområdet i Malmberget. Fortfarande står de spruckna och trasiga husen kvar. Husen måste flyttas där malmen ska brytas.

Villaägarna har fått nya hus i ersättning. Veile Sjöström, en av villaägarna vill bara se framåt.

- Hade man varit tjugo till trettio år yngre, vilket klipp det här hade varit, att ha fått njuta av ett nytt hus. Det hade varit fantastiskt… ja det är bra nu också, det kan man säga, säger han.

Veile Sjöström med hustrun Inga-Britt har bott i sitt hus i över 40 år. Trädgårdsvägen, Hagmarksvägen, Floragatan och så vidare är inte som förut. Många hus ser övergivna ut, det finns en känsla av att tiden har stannat här. Det är ovanligt tyst för att vara ett villaområde en vardagsförmiddag.

- Jag tycker inte att det är ett normalt villaområde. Det är som en arbetsplats, hus som står på snedden och staket som är trasiga. Det kan man kanske förstå att det är så men det är inte så trevligt att leva i det här, menar han.

- Det tär på en men nu har vi någonting att se fram emot och dit längtar vi, säger Susanne Larsson som bor snett emot två av de spruckna husen men snart flyttar till ett nytt hus.

Hur tycker du att LKAB har bemött er och behandlat er?

- Jag förstår att de också har haft det kämpigt. De ska ha en eloge som har gjort vad vi har kämpat för, våra nya hus, berömmer Susanne Larsson.

Det är minst fem villor som är trasiga på området. En del hus ser övergivna ut.  Andra bebos av tillfälliga hyresgäster.

<img src=" />

I augusti är de första ersättningshusen inflyttningsklara på Tallbacka, mellan Gällivare och Malmberget.

- I något fall är det något försäkringsärende som vi inte har löst ännu. Men i huvudsak står de kvar tills vi vet hur vi slutligen löser det här så att vi är överens med alla, säger

Anders Furbeck, ansvarig för stadsomvandlingarna vid LKAB.

Vad ska ni göra med husen?

- De husen som är trasiga ska rivas, svarar han.

Maritha Mossberg SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se