Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Akutkirurgin i landstingsfullmäktige idag

I dag skulle landstingsfullmäktige ta upp frågan om akutkirurgin i Piteå, Kalix och Kiruna ska läggas ner eller inte. Men allt pekar på att det blir en återremiss och att frågan tas upp först senare i höst.
Landstingsstyrelsen har redan beslutat om nerläggning, men protesterna fortsätter att komma in från de drabbade orterna. I till exempel Piteå erbjuder kommunen nu landstinget att köpa akutkirurgitjänster till samma värde som landstinget beräknar spara genom att lägga ner akutkirurigin i Piteå. Kommunalrådet Peter Roslund underkänner också den utredning som ligger till grund för att akutkirurgin i Piteå ska läggas ner. Den var den 27 augusti, som landstingsstyrelsen beslutade om nerläggning och bakom beslutet stod socialdemokraterna, vänstern och miljöpartiet, det vill säga landstingsledningen. Men protesterna har fortsatt att komma in, inte minst från flera företag i Kiruna som till exempel stora LKAB, Esrange och Rikab. I Piteå har en rad överläkare protesterat kraftigt mot nerläggningsplanerna och flera socialdemokratiska landstingspolitiker i Piteå är emot att akutkirurgin försvinner. De har också talat om att starta eget, det vill säga att ett kooperativ inrättar ett sjukhus i Piteå. Det är också fullt möjligt. Det behövs nämligen inget tillstånd att starta ett sjukhus, bara en anmälan till Socialstyrelsen. Men om man vill att patienterna ska ingå i sjukförsäkringssystemet, så måste landstinget godkänna det. Det finns inga möjligheter för privata, ett kooperativ eller en kommun att ta över ett landstingssjukhus. Det tillåter inte lagen. Det är relativt sett inte mycket landstinget sparar på att lägga ner akutkirgurin, omkring 6 miljoner. Den riktigt stora stora besparingen väntas senare i höst, då 183 vårdplatser ska bort och då sparas 100 miljoner kronor.
Niklas Jälén, SR Norrbotten
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".