Prislapp på naturen underlättar beslut

– Sätt en prislapp på naturen, så blir det lättare att avgöra frågor som den om ett nytt kraftverk i Arjeplog. Det säger forskare på SLU i Umeå om en metod som de tror kommer bli vanligare i framtiden.

I Arjeplog vill allmänningen bygga ett nytt kraftverk i Arjeplogsströmmarna. Det är mycket fina fiskevatten och många sportfiskare har protesterat mot kraftverksplanerna.

Bengt Kriström, som är professor i naturresursekonomi menar att det är en fördel att verkligen räkna ut vad naturen är värd i sådana här fall. 
– I det här fallet måste du bestämma dig om det ska produceras el här eller göra något annat. Då tycker jag det är en fördel snarare än att någon tycker att det här är värt mer än det där, säger han.

Olika sätt att räkna ut vad naturen är värd i pengar har funnits i upp mot 50 år och används mycket i till exempel USA. På senare år har metoderna förbättrats och därför tror Bengt Kriström att det kommer att börja användas mer även i Sverige. Man kan bland annat titta på vad det kostar att åka till en plats för att fiska, säger han.

Men genom att sätta ett värde på naturen blir det också lättare för samhället att styra beslutet. Det säger Anton Paulrud som även han är naturresursekonom. 
– Är det så att ett kraftutnyttjande påverkar samhället i väldigt stor utsträckning så kan man börja fundera på om man utifrån samhället ska kompensera de här ägarna och ge dem ersättning för att inte nyttja det, eller styra dem för att nyttja det på ett annorlunda sätt, säger han. Paulrud jämför med skogsägare som får ersättning när en bit av deras mark avsätts för att till exempel bli naturreservat.

Miljödomstolen avgör om kraftverket i Arjeplog får byggas.

Sara Sällström
sara.sallstrom@sr.se