Nytänkande behövs för sportfisket

Det behövs nytänkande för att få i gång jakt- och sportfisketurismen. Då kan det bli riktigt stort, enligt hushållningssällskapet som nu drar i gång på allvar med att utveckla näringen i både Norrbotten och Västerbotten.

Johan Sandlund är fiskeguide i Arjeplog, där allmänningens planer på ett nytt kraftverk i Arjeplogsströmmarna diskuterats mycket den senaste tiden. Och han menar att fisket borde kunna ge mycket mer.

-Det är undermåligt idag. Sportfiskenäringen går att utveckla för dels arbetskraft och dels kan ju folk vilja flytta hit på grund av sportfisket

Så här har det låtit bland sportfiskare och fiskeentreprenörer. De pekar på hur fantastiska Arjeplogsströmmarna är, och oroas över vad ett nytt kraftverk skulle innebära för fiskbeståndet. Men allmänningen menar att kraftverket blir en bättre affär än fisket.

Så vad är det som fattas på många ställen med fina fiskevatten? Mikael Kivijärvi på Hushållningssällskapet jobbar i ett projekt med att utveckla turismen.

Enligt honom behövs fler entreprenörer men många ser inte möjligheten.

-Vi har väl en uppfattning i Norrbotten att man måste åka så långt som möjligt för att fiska, och ofta flyga kanske till fjälls för att bedriva fisketurism. Men vi har också mycket fina vatten som ligger nära samhällen som går att utveckla och göra väldigt fina fisketuristiska produkter kring, säger han.

En del av projektet går ut på att hjälpa till med marknadsföring, och att ta fram nya produktidéer som till exempel paketresor. Och efter ett års inledande arbete börjar det nu komma i gång.

-Målet är på tre års sikt att vi ska ha hundra produkter inom fisket, säger Mikael Kivijärvi.

Sara Sällström, SR Norrbotten
sara.sallstrom@sr.se