Miljonunderskottet växer i Luleå

Socialförvaltningen i Luleå beräknas få ett underskott på 51,5 miljoner kronor i år. Det är nästan 6 miljoner kronor sämre än den prognos som presenterades i maj. Enligt Leif Wikman som är ordförande för socialnämnden i Luleå är det de lagstadgade verksamheterna som belastar socialnämndens budget negativt.
Underskottet på 51,5 miljoner kronor utgörs i huvudsak av kostnader för personlig assistans, närmare bestämt 23,7 miljoner kronor. Det övriga underskottet på drygt 31 miljoner kronor utgörs enligt socialnämnden i Luleå av allt högre kostnader för hemtjänst, placering av barn och ungdomar, och övrig verksamhet inom lagen om stöd och service till funktionshindrade. I år tillkommer dessutom 10 miljoner kronor för det rehabavtal som Luleå kommun har med landstinget. På fredag ska socialnämnden fatta beslut om ett åtgärdspaket på 43 miljoner kronor. Det är besparingar som enligt Leif Wikman (s) kommer att märkas bland annat inom handikapporganisationerna som får minskade bidrag. Men även inom annan verksamhet då övertiden ska minska med 3 miljoner. Dessutom kommer arbetstiderna inom hemtjänsten att förändras. Trots det omfattande åtgärdspaketet kommer socialförvaltningen i Luleå att behöva ett tillskott på 27 miljoner kronor per år. - Då måste politikerna prioritera. Lagstadgad verksamhet som skola och social omsorg måste gå i första hand. Övriga verksamheter som till exempel kultur och fritid är ju frivilliga, säger Leif Wikman.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".