Gymasieutbildningar samordnas

Eleverna på gymnasieskolorna i östra Norrbotten kan om några år få läsa vissa ämnen i en annan kommun. Det är det minskande elevantalet som nu gör att Haparanda, Överkalix, Övertorneå och Kalix ser över hur gymnasieutbildningarna ska kunna samordnas.
Förra året beviljade regeringen 120 000 kronor för att kommuncheferna i östra Norrbotten skulle utreda en samordning av gymnasieskolan. Idag har Överkalix, Kalix, Övertorneå och Haparanda samma utbud av gymnasieutbildningar. Tanken med samarbetet är att gymnasieskolorna ska specialisera sig på vissa utbildningar medan eleverna ska kunna studera karaktärsämnen på hemorten. Samarbetet kan alltså innebära att eleverna läser vissa ämnen och praktiska kurser i en annnan kommun än i sin hemkommun. Jan Boström, vikarierande skolchef i Överkalix, säger att det är ett minskande elevantalet som nu gör att det är nödvändigt med ett samarbete för att behålla en hög kvalitet på utbildningarna i östra Norrbotten. Förslaget ska behandlas i respektive kommunstyrelse under nästa år.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".